COMUNICAT

        

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei, în perioada 23.01.2017 - 29.01.2017, au dispus trimiterea în judecată a 2 inculpați în 2 dosare penale, după cum urmează:

 

- în dosarul nr. 1246/P/2016, inculpatul C.G. a fost  trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie calificată și tentativă la viol, fapte prev. și ped. de art. 233 alin. 1,  234 alin. 1 lit. f C.p. și art. 32 C.p. rap. la art. 218 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 113 alin. 2 C.p. și art. 38 alin. 1 C.p.

         Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul în data de 25.12.2016, în jurul orelor 1130, inculpatul a pătruns fără drept în curtea și locuința persoanei vătămate I.R., care locuiește singură, iar după ce a lovit-o în zona feței și a capului cu pumnul, a strâns-o de gât, a amenințat-o cu un cuțit și a tăiat-o cu acesta la mâna stângă, deposedând-o de suma de 8 lei. De asemenea, prin acte de violență și constrângere, inculpatul a încercat întrețină raporturi sexuale cu persoana vătămată, după care la plecarea din locuință, a închis-o în casă.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Șimleu Silvaniei.

 

           - în dosarul nr. 168/P/2016, inculpatul Kovacs Jozsef a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori și tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate, fapte prev. și ped. de art. 107 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. b din Legea 46/2008 rep., art. 109 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. b din Legea 46/2008 rep. și art. 334 alin. 3 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. și art. 41 alin. 1 C.p.

         În fapt s-a reținut , în data de 11.02.2016, în jurul orelor 1100, inculpatul a tăiat de pe picior cu ajutorul unui motofierăstrău un număr de doi arbori de esenț㠓cer”, nemarcați, în valoare de 890,867 lei, din pădurea cunoscută sub numele „Sulduba” de pe raza loc. Recea Mică, pe care i-a transportat cu tractorul și remorca confecționată artizanal, proprietate personală, fără ca remorca fie înmatriculată sau înregistrată în circulație.

           Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Șimleu Silvaniei.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

           Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei, au dispus în data de 25.01.2017, punerea în mișcare a acțiunii penale, în dosarul penal nr. 62/P/2017, față de inculpații Mozeș Vasile și Mozeș Claudiu-Arnold, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la tâlhărie calificată, faptă prev. și ped. de art. 32 alin. 1 C.p. rap. la art. 234 alin. 1 lit. d și f C.p.

         Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul în data de 22.01.2017, în jurul orelor 2200, inculpații s-au deplasat la locuința persoanei vătămate B.M., cu intenția de a sustrage bani, cunoscând faptul aceasta locuiește singură. Cei doi inculpați și-au pus pe cap, capișonul de la geacă după care, ajunși în fața porții locuinței persoanei vătămate, inculpatul Mozeș Claudiu-Arnold a luat cheia din cui, care se afla pe partea interioară a porții, a deschis ușa și au pătruns în curte, apoi a smuls cablul de la telefonul mobil care se afla pe peretele locuinței pentru a o împiedica pe persoana vătămată sune după ajutor. În continuare, inculpatul Mozeș Claudiu-Arnold a deschis panoul electric situat pe peretele casei, după ce l-a spart cu șurubelnița pe care o avea asupra lui, iar inculpatul Mozeș Vasile a luat siguranța de la tabloul electric, întrerupându-se astfel curentul electric, după care au pătruns în locuință.

În acest timp, persoana vătămată a auzit cineva intră în locuință și a reușit sune în vecini, de pe telefonul fix, întrucât cablul pe care l-au rupt inculpații era un cablu vechi care nu aparținea telefonului fix.

Inculpatul Mozeș Vasile i-a pus mâna la gură persoanei vătămate pentru aceasta striga, însă nu a reușit împreună cu celălalt inculpat zică ceva sau sustragă vreun bun întrucât a venit vecinul persoanei vătămate, iar cei doi inculpați au fugit în camera alăturată unde au baricadat ușa cu o băncuță, apoi au sărit geamul camerei, au ieșit în stradă și au fugit.

Inculpații au fost prezentați la data de 25.01.2017 cu propunere de arestare preventivă, cerere admisă de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Șimleu Silvaniei, care a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele acestora.

         Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj