COMUNICAT

        

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, în perioada 20.02.2017 - 26.02.2017, au dispus trimiterea în judecată a 6 inculpați, respectiv :

 

- inculpatul Teglas Valentin a fost trimis în judecată pentru săvârșirea  infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 C.p., constând în aceea la data de 28.09.2016 în jurul orelor 0840, a condus autoturismul marca VW GOLF, pe DE 58, în zona km 89, pe directia Dej-Baia Mare, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule;

 

- inculpatul Stănescu Cătălin a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, prev. de  art. 193 alin. 2 C.p., constând în aceea , în data de 06.12.2016, în jurul orelor 0930, a agresat-o fizic, prin lovire cu o lopată peste mâna stângă, pe persoana vătămată P.P., producându-i conform certificatului medico-legal eliberat la data de 15.12.2016, leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 40-45 zile de ingrijiri medicale;

 

- inculpatul Minet Zorro a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire și alte violențe (2 infracțiuni), prev. de art. 193 alin. 1 C.p., amenințare prev. de art. 206 C.p. și violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p., constând în aceea la data de 31.01.2016, în jurul orelor 1530, a căutat-o pe persoana vătămată C.A., a pătruns fără drept în camera acesteia, a tras-o de păr, a trântit-o la pământ și i-a aplicat lovituri cu palmele, cauzându-i suferințe fizice.

De asemenea, la data de 08.02.2016, în jurul orelor 1800, i-a aplicat persoanei vătămate C.A. o lovitură cu piciorul peste tibia piciorului drept, cauzându-i suferințe fizice și i-a adresat amenințări cu moartea, inducându-i o stare de temere.

 

- inculpatul Morar Călin Marin a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 1 C.p. și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.p. constând în aceea la data de 27.10.2016 a condus mopedul marca Piagio Ciao de culoare gri, pe DE 81, între loc. Mesteacănu, com. Almaș și Zimbor, jud. Sălaj, fiind oprit pentru control în loc. Zimbor, constatându-se inculpatul nu deține permis de conducere.

Același inculpat la data de 27.10.2016 a condus mopedul marca Piagio Ciao de culoare gri, pe DE 81, între loc. Mesteacănu, com. Almaș și Zimbor, jud. Sălaj, fiind oprit pentru control în loc. Zimbor, constatându-se mopedul nu era înregistrat sau înmatriculat.

 

- inculpatul Topan Sandu Dănuț a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe, prev. de art. 193 alin. 2 C.p., constând în aceea la data de 04.09.2016, în jurul orelor 0930, aflându-se la locuința persoanei vătămate B.I., inculpatul i-a aplicat acesteia lovituri cu pumnii în zona capului,  persoana vătămată suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale.

 

- inculpatul Pașcalău Ioan Marian a fost trimis în judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin.1, 2 C.p., distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 C.p., amenințare, prev. de art. 206 C.p., lovire și alte violențe, prev. de  art. 193 alin. 2 C.p., cu aplicarea art. 44 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p., constând în aceea la data de 30.11.2016, în jurul orelor 2200, aflându-se în curtea numitului C.I., a amenințat-o pe persoana vătămată P.C. îi va tăia gâtul cu un briceag, apoi imediat s-a îndreptat spre aceasta cu briceagul ridicat, tăind-o pe persoana vătămată la palma mâinii drepte, cu care a parat lovitura, leziunile cauzate necesitând pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

În ceea ce privește măsurile preventive luate în cauzele instrumentate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, menționăm următoarele:

 

Prin încheiere penală nr. 2/CDL/22.02.2017 a Judecătoria Jibou s-a dispus arestarea preventină a inculpatului Căprar Liviu Daniel, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin. 1 C.p , art. 229 alin. 1 lit. b, d C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.p.

În fapt s-a reținut , la data de 05.01.2017, inculpatul Căprar Liviu Daniel, după ce a consumat băuturi alcoolice împreună cu inculpatul C.A., care îi este vecin, s-au hotărât sustragă bunuri din atelierul auto aparținând lui M.V., situat în apropierea locuințelor celor doi inculpați, apoi le valorifice, deoarece inculpatul Căprar Liviu nu are nicio sursă de venit. În jurul orelor 2100 s-au deplasat la acest atelier cu bicicletele, au lăsat bicicletele într-o vale din spatele atelierului, apoi inculpatul C.A. a dislocat o parte din gardul din spatele atelierului, au pătruns în curtea acestuia, unde au găsit o secure și cu ajutorul acestei securi au forțat ușa de acces în atelier care era închisă cu yală. Au pătruns ambii inculpați în atelier, de unde au sustras o mașină de găurit, un flex, un tester auto, și trei truse de chei. Au părăsit atelierul și au transportat bunurile până în apropierea Stației CF Surduc, unde le-au ascuns sub un pod. S-au întors după biciclete, apoi au plecat spre locuințele lor. În jurul orelor 2230 inculpatul Căprar Liviu s-a deplasat la locul unde a ascuns bunurile și a luat mașina de găurit și flexul, pe care le-a dus la locuința sa.

 De asemenea, la începutul anului 2017, inculpatul Căprar Liviu Daniel s-a întâlnit cu martorul S.I. care l-a întrebat pe inculpat dacă cunoaște pe cineva care ar avea de vânzare un cilindru de basculare pentru remorcă cu două axe. Inculpatul i-a răspuns se va interesa și va căuta afle acest lucru. În seara zilei de 10.02.2017, în jurul orelor 2200, cunoscând într-o magazie din grajdurile fostului CAP din loc. Surduc sunt depozitate mai multe utilaje agricole, s-a deplasat la această magazie având asupra sa o cheie franceză și o cheie tip mox. Inculpatul a forțat un geam al magaziei, a pătruns în magazia unde se aflau utilajele agricole prin escaladarea geamului, și folosindu-se de cele două chei, la lumina telefonului și a unei brichete cu laser, a demontat un cilindru de basculare de la o remorcă cu două axe, a pus bunul într-un sac de rafie și a părăsit locul faptei pe același geam prin care a pătruns în clădire. A doua zi, în jurul orelor 1100 inculpatul s-a deplasat la locuința martorului S.I., căruia i-a oferit spre vânzare cilindrul de basculare cu suma de 400 lei, asigurându-l nu provine din furt. Martorul nu a dorit cumpere bunul oferit de inculpat, astfel acesta l-a oferit spre vânzare martorului F.I., dar nici acesta nu a dorit îl cumpere. Ulterior bunul a fost valorificat în mun. Zalău, iar mai apoi recuperat de organele de poliție.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj