COMUNICAT

        

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei, în perioada 20.03.2017 - 26.03.2017, au dispus trimiterea în judecată a 5 inculpați în 5 dosare penale, după cum urmează:

 

- în dosarul nr. 984/P/2014, inculpatul Pașca Nelu-Adrian a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj cinegetic și uz de armă letală fără drept, fapte prev. și ped. de art. 342 alin. 1 și 2 C.p., art. 42 alin. 1 lit. a și b din Legea nr. 407/2006 și art. 343 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul , inculpatul a deținut la domiciliul său, în mod nelegal, arme letale și neletale/muniție, confecționate artizanal, iar cu arma letală a comis acte de braconaj cinegetic în fondul de vânătoare 27 Măgura, împușcând un căprior mascul, pe care ulterior l-a consumat.

           Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Șimleu Silvaniei.

 

           - în dosarul nr. 1412/P/2014, inculpatul Banci Nicolae a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de  conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și vătămare corporală din culpă, fapte prev. și ped. de art. 335 alin. 1 C.p. și art. 196 alin. 1, 3 și 4 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.p.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul în data de 05.12.2014, inculpatul a condus pe drumurile publice autoturismul personal marca VW Transporter, prin localitatea Valcău de Sus, pe DC 90 din direcția centrul localității înspre localitatea Subcetate, fără a poseda permis de conducere valabil pe teritoriul României și a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, în urma căruia a rezultat rănirea persoanelor vătămate B.Z. și B.T.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Șimleu Silvaniei.

 

- în dosarul nr. 1413/P/2014, inculpatul Ferenț Daniel Gavril a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2 și 3 C.p.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul în data de 06.12.2014, în jurul orelor 1107, inculpatul a condus autoturismul marca Audi, pe DN 1H la km 61+400 m, pe raza localității Vîrșolț, pe direcția Vârșolț - Zalău și l-a acroșat cu partea lateral dreapta a autoturismului pe numitul D.M., care circula cu bicicleta în aceeași direcție și care a intenționat vireze stânga, pe o străduță laterală. În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a biciclistului D.M. cauzându-i prin aceasta leziuni, care au necesitat pentru vindecare un număr de 105 zile îngrijiri medicale.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Șimleu Silvaniei.

 

- în dosarul nr. 1130/P/2015, inculpatul R.C. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, faptă prev. și ped. de art. 257 alin. 1 teza I și alin. 4 C.p. cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul în data de 19.10.2015, în timp ce era verificat de pădurarul O.P. care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu privire la proveniența licită a materialului lemnos pe care îl transporta cu căruța, inculpatul a pornit brusc căruța, cu intenția fugă, iar în urma acestei manevre a rezultat rănirea funcționarului public, care a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 18-20 zile de îngrijiri medicale

         Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Șimleu Silvaniei.

 

         Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei au încheiat la data de 20.03.2017, în dosarul nr. 636/P/2014, un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Moisi Alin, prin care s-a stabilit o pedeapsă rezultantă cu închisoarea de 3 ani închisoare, cu suspendarea  executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, faptă prev și ped. de art. 295 C.p. cu aplicarea art. 35 și art. 396 alin. 10 C.p.p., delapidare, faptă prev și ped. de art. 295 C.p. cu aplicarea art. 35 și art. 396 alin. 10 C.p.p, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, faptă prev. și ped. de art. 342 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 396 alin. 10  C.p.p, fals intelectual, faptă prev. și ped. de art. 321 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.p.p. și neglijență în serviciu, faptă prev și ped. de art. 298 C.p. cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.p.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p., dosarul fiind înaintat Judecătoriei Șimleu Silvaniei pentru a dispune în baza art. 483 alin. 1 C.p.p.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul :

- în perioada aprilie - vara anului 2014, inculpatul, pădurar în cadrul Ocolului Silvic „Măgura” Șimleu Silvaniei a comercializat, în mod repetat, la diferite intervale de timp, material lemnos din pădurea Composesoratului Halmășd, în cantitate de 14,4 mc, plus 300 fire corni, mai multor persoane, în schimbul sumei de 2.350 lei;

- în perioada iulie - septembrie 2014, inculpatul, pădurar în cadrul Ocolului Silvic „Măgura” Șimleu Silvaniei a comercializat, în mod repetat, la diferite intervale de timp, material lemnos din pădurea Composesoratului Cerîșa, în cantitate de 17,5 mc, mai multor persoane, în schimbul sumei de 3.250 lei;

- în data de 24.05.2014, inculpatul a deținut asupra sa o armă de vânătoare marca Baikal, împreună cu două cartușe marca „Sellier&Bellot” și „Hornady”, toate în stare de funcționare, deși el nu este posesor de permis de armă;

- în data de 14.08.2014, inculpatul a întocmit avizul de însoțire a materialului lemnos nr. 5261765 pe numele lui A.G. în care a consemnat, în fals, acesta a beneficiat de 3 mc masă lemnoasă, deși în realitate acesta nu a beneficiat de material lemnos;

           - inculpatul Moisi Alin, în calitate de pădurar la Ocolul Silvic „Măgura” Șimleu Silvaniei, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în cursul anului 2014, privind paza pădurii pe care o avea în gestiune, prin aceasta cauzându-se Composesoratelor Halmășd, Cosniciu de Sus, Cosniciu de Jos, Drighiu și Cerișa un prejudiciu în valoare de 6.839,50 lei.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj