COMUNICAT

        

         Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, în perioada 13.03.2017 - 19.03.2017, au dispus trimiterea în judecată a 5 inculpați, respectiv :

 

- inculpatul Căprar Liviu Daniel, arestat preventiv în cauză, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, 229 alin. 1 lit. b, d, alin. 2 lit b C.p. cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.p. și art. 77 lit. d C.p. și furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, 229 alin. 1 lit. b, d C.p. cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p., constând în aceea în noaptea de 05/06.01.2017, împreună cu inculpatul C.A., a pătruns în atelierul auto aparținând SC Iliș Mureșan Autoservice SRL, de unde au sustras un tester auto, două truse cu chei tubulare complete, o trusă de inbusuri, o mașină de găurit cu rotopercutor și un polizor unghiular, bunuri în valoare de 9600 lei, prejudiciul fiind recuperat. Același inculpat în seara zilei de 10.02.2017, a pătruns prin efracție într-o magazie a fostului CAP Surduc, iar de aici, de pe o remorcă cu două axe, aparținând persoanei vătămate O.M., a sustras un cilindru de basculare în valoare de 1200 lei, prejudiciul fiind ulterior recuperat.

          - inculpatul C.A. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, 229 alin. 1 lit b, d alin. 2 lit. b C.p. cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p., constând în aceea , în noaptea de 05/06.01.2017, împreună cu inculpatul Căprar Liviu Daniel, a pătruns în atelierul auto aparținând SC Iliș Mureșan Autoservice SRL, de unde au sustras un tester auto, două truse cu chei tubulare complete, o trusă de inbusuri, o mașină de găurit cu rotopercutor, și un polizor unghiular, bunuri în valoare de 9600 lei, prejudiciul fiind recuperat.

 

- inculpatul Sîrca Traian a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 178 alin. 1 și 2 Cod penal din 1968, constând în aceea la data de 19.02.2013, în jurul orelor 1020, în timp ce conducea autoutilitara marca Volvo, pe DN1C, pe raza localității Gîlgău, județul Sălaj, ca urmare a nerespectării vitezei maxime admise pe acel sector de drum, dar și din cauza angajării persoanei vătămate în traversarea părții carosabile, fără asigurare, a accidentat-o pe aceasta din urmă, cauzându-i moartea.

 

- inculpatul Cîmpean Vasile Marinel a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 2 C.p, constând în aceea la data de 18.02.2016, în jurul orelor 1720, a condus pe DN 1H, pe raza localității Surduc, județul Sălaj, ansamblul format din autoturismul marca Volkswagen Sharan și remorca marca Boro, deși avea dreptul de a conduce suspendat, ca urmare a reținerii permisului de conducere pentru săvârșirea unei infracțiuni la data de 16.12.2014, pe raza județului Cluj.

 

- inculpatul Fărcaș Mircea Sorin a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 C.p., punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prevăzută de art. 334 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p., constând în aceea la data de 01.05.2016, în jurul orelor 1610, a condus pe drumul județean 110D din localitatea Cristolțel, județul Sălaj, autoturismul marca Fiat, care avea montat numărul de înmatriculare SJ 02737, a cărui perioadă de valabilitate era expirată din data de 10.01.2015, având o alcoolemie de 1,35 g/l alcool în sânge, la prima prelevare și de 1,15 g/l alcool în sânge, la a doua prelevare.

 

 Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Totodată, prin încheiere penală nr. 3/CDL/17.03.2017 a Judecătoriei Jibou, definitivă la data de 21.03.2017 prin Decizia nr. 12/21.03.2017 a Tribunalului Sălaj, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului Feder Paul Andrei, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la infracțiunea de tâlhărie, prev. de art. 32 C.p. rap. la art. 233 C.p. rap. la art. 234 alin. 1 lit. d, f  C.p.

În fapt s-a reținut că, în dimineața zilei de 17.03.2017, în jurul orelor 045, persoanele vătămate I.M. și I.G., în vârstă de 77 de ani, se aflau la locuința de domiciliu și dormeau în bucătăria de vară. Persoanele vătămate au deficiență de auz, însă persoana vătămată  I.M. a uitat își dea jos aparatul auditiv de la ureche și a adormit cu el, astfel la un moment dat, a auzit câinii lătrând, iar în bucătărie, în apropierea mobilei, a auzit foșnet. Persoana vătămată s-a ridicat din pat și a văzut o lumină de la un telefon mobil și o persoană care căuta în sertarul de la mobilă. 

Persoana vătămată I.M. a aprins lumina în încăpere și l-a observat pe inculpatul Feder Paul Andrei, pe care îl cunoștea, deoarece a lucrat cu ziua în gospodăria lor. Acesta era îmbrăcat cu o bluză de culoare gri, cu gluga trasă pe cap, iar persoana vătămată I.M. l-a întrebat ce caută în casă. L-a trezit și pe soțul său, care l-a întrebat pe inculpat același lucru, dar acesta nu a răspuns nimic.

Inculpatul s-a apropiat de persoana vătămată I.M., aceasta a vrut îl oprească, la fel și I.G., dar inculpatul le-a îmbrâncit pe persoanele vătămate. Inculpatul a prins de mânerul de la ușă, dar persoana vătămată I.G. l-a prins de picior, inculpatul a căzut la podea și în aceste împrejurări inculpatului i-a căzut telefonul mobil din buzunar, iar pentru a-și asigura scăparea, l-a lovit pe I.G. cu piciorul în zona capului, apoi a fugit afară. Ușa de la intrarea în bucătăria de vară a  fost distrusă parțial de către inculpat.

Persoana vătămată I.G. l-a urmărit, dar nu l-a ajuns, iar persoana vătămată I.M. a apelat serviciul unic de urgență 112. În scurt timp, la locuința persoanelor vătămate a sosit un echipaj de poliție care a efectuat cercetarea la fața locului.

Persoanele vătămate au declarat inculpatul știa își păstrează banii în mobila de bucătărie din bucătăria de vară, deoarece a fost plătit de persoanele vătămate când a lucrat cu ziua în gospodăria lor și a văzut de unde au luat banii. Între timp însă, persoanele vătămate au mutat banii din acel loc, astfel inculpatul  nu a reușit sustragă nimic din locuință.

Persoana vătămată I.G. s-a deplasat la Spitalul Orășenesc Jibou împreună cu organele de poliție, unde a primit îngrijiri medicale.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj