COMUNICAT

        

         Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, în perioada 06.03.2017 - 12.03.2017, au dispus trimiterea în judecată a 2 inculpați, respectiv :

 

  - inculpatul Lingurar Vălean Iulian a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, prevăzută de art. 372 alin. 3 C.p. constând în aceea că, la data de 16.02.2016, în timp ce se afla în sediul Postului de Poliție Bălan, din cadrul I.P.J. Sălaj, a avut asupra sa un cuțit, de tip briceag, cu lama de 12 cm.

         - inculpatul Berar Daniel a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 C.p., constând în aceea , în data de 03.12.2016, în jurul orelor 2130, a condus autoturismul marca Mitsubishi, pe DC 45, pe raza localității Popteleac, com. Gîrbou, având în sânge o alcoolemie de 1,70 g/l  alcool pur în sânge, cu consecința pierderii controlului autoturismului și avarierii altui autovehicul și a unui gard.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Totodată, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Jibou au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de inculpatul T.A., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat prev. și ped. de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b, alin. 2, lit. b C.p., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p., furt în scop de folosință, prev. de art. 230 alin. 1, art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b C.p., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p., furt calificat prev. și ped. de art. 228 alin. 1, art. 229, alin. 1 lit. b C.p., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p.,  tentativă la infracțiunea de furt în scop de folosință, faptă prev. și ped. de art. 32 rap. la art. 230 alin. 1, art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b, alin 2 lit. b C.p., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p., furt în scop de folosință, prev. de art. 230 alin. 1, art. 228 alin. 1, art. 229 alin 1 lit. b C.p., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p., conducerea pe drumurile a unui autovehicul (2 infracțiuni), ambele prev. și ped. de art. 335 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p.          În fapt, s-a reținut în dimineața zilei de 10.02.2017, când afară era încă întuneric, inculpatul a pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate P.F., pe poarta și ușa neasigurate, și a sustras din locuință bunuri în valoare de circa 300 lei. În aceeași zi, în jurul orelor 0600, a sustras autoturismul marca Peugeot aparținând persoanei vătămate B.T., pe care l-a condus pe drumurile publice și a intrat cu el în șanț, autoturismul fiind avariat și ulterior abandonat. În aceeași dimineață a sustras un memory Stick în valoare de 50 lei din autoturismul aparținând persoanei vătămate I.A., apoi a pătruns în curtea locuinței persoanei vătămate T.A., cu intenția de a sustrage autoturismul acesteia pentru a se deplasa cu el spre locuință, dar a fost surprins de persoana vătămată; mai apoi inculpatul a sustras autoturismul marca Opel Astra, aparținând persoanei vătămate R.S., l-a condus pe drumurile publice pe o distanță de 3 km, dar a derapat și a avariat autoturismul în proporție de 90%.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj