COMUNICAT

 

La data de 11.07.2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au întocmit referat cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpatului Banciu Bujor, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor față de un membru al familie, prev. de art. 32 alin. 1 C.p. raportat la art. 188 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 199 alin. 1 C.p. și art. 41 alin. 1 C.p.

În fapt s-a reținut că în data de 08.07.2016, în jurul orelor 2030, în timp ce se afla la locuința proprietatea familiei Ciurar Niculița și Banciu Mariana situată în loc. Cizer, jud. Sălaj, pe fondul unui conflict spontan generat de sentimentele de gelozie pe care Banciu Bujor le avea față de partea vătămată Ciurar Denisa Brîndușa, cu care avea o relație de concubinaj de peste 6 ani, conviețuind împreună, i-a aplicat acesteia cca. trei lovituri în cap cu partea tăioasă a unei securi, provocându-i leziuni grave la nivelul capului, fapt ce a determinat transportarea acesteia la Spitalul Județean de Urgență Zalău, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale, iar mai apoi a fost transferată în data de 09.07.2016 la Spitalul Clinic de Neurochirurgie Cluj Napoca.

Dosarul cauzei împreună cu referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a fost înaintat judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Sălaj.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

În dosarul nr. 142/P/2016, la data de 12.07.2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus începerea urmăririi penale față de suspectul Szatmari Bela, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la omor, prev. de art. 32 alin. 1 C.p. rap. la art. 188 alin. 1 C.p., respectiv lovire sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. 2 C.p., cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. și art. 41 alin. 1 C.p., în fapt reținându-se următoarele:

În data de 11.07.2016, în jurul orelor 2230, în imobilul locuit în calitate de chiriaș, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, cu un cuțit luat dintr-un sertar al mobilei de bucătărie, suspectul Szatmari Bela a aplicat mai multe lovituri persoanei vătămate Bîrjac Melinda Gizela, fosta soție, provocându-i răni la nivelul toracelui și a brațului drept. Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Zalău, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Cu același cuțit, suspectul Szatmari Bela a provocat o plagă tăiată la nivelul palmei, persoanei vătămate Pușok Robert, fratele persoanei vătămate, care a sărit în ajutorul acesteia. Persoana vătămată s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Zalău, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale.

La data de 12 iulie 2016 s-a dispus reținerea suspectului pe o durată de 24 ore.

În cauză urmează a fi formulată propunere de arestare preventivă, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sălaj.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.     

 

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj