COMUNICAT

        

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, în perioada 12.09.2016 - 18.09.2016, au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 5 inculpați, respectiv :

 

- inculpații Prodan Dumitru și Lăcătuș Gabriel Emil, cercetați în stare de libertate, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin. 1, 229 alin. 1 lit. b  și alin. 2 lit. b C.p. constând în aceea   în noaptea de 23/24.01.2016, au pătruns fără drept în curtea locuinței persoanei vătămate Șerban Dorel din loc. Poiana Blenchii, jud. Sălaj, pe poarta neasigurată, iar din beciul locuinței, a cărui ușă era neasigurată au sustras 150 l vin în recipiente de câtre 50 l, iar la plecare au lăsat deschisă ușa de la beci, până dimineața înghețând mai multe produse care erau depozitate acolo, prejudiciul astfel cauzat fiind de 4000 lei.

         - inculpata Ilieș Rodica a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe, prev. de art. 193 alin. 2 C.p. constând în aceea în data de 27.05.2015, în jurul orelor 1700, în urma faptului persoana vătămată a deversat apa din beciul locuinței sale într-o fântână situată între proprietățile învecinate, a avut un conflict cu aceasta, adresându-și reciproc injurii și cuvinte jignitoare, apoi îmbrâncindu-se, împrejurare în care inculpata i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu un corp dur în zona ochiului stâng, persoana vătămată suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale.

 

  - inculpatul Lingurar Valentin, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 C.p. constând în aceea la data de 10.06.2016, în jurul orelor 1115 a condus autoturismul marca BMW cu numărul de înmatriculare  SV-10-BKN  pe DC 17 din loc. Someș Odorhei, jud. Sălaj, fără a poseda permis de conducere.

 

    - inculpatul Bota Antoniu Ivan, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, de către o persoană al cărei permis de conducere a fost anulat, prev. de art. 335 alin. 2 C.p. cu aplicarea art. 44 alin. 1 C.p., conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 44 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. constând în aceea că la data de 09.02.2016, în jurul orelor 1845 a condus autoturismul marca Opel Corsa cu numărul de înmatriculare SJ-09-NOV pe DJ 196 din loc. Horoatu Cehului, jud. Sălaj, având permisul de conducere anulat și o alcoolemie în sânge de peste 0,80 g/l, în concret alcoolemia sa a fost de 2,15 g/l la prima proba și de 2,05g/l la proba a doua.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

        

  În ceea ce privește măsurile preventive luate în cauzele instrumentate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Jibou au solicitat arestarea preventivă a inculpaților:

  Runcan Darius-Ovidiu, pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, faptă prev. de art. 233 alin. 1 raportat la art. 234 alin. 1 d și f C.p.

  Rezmives Ionuț-Marius-Chelement, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la tâlhărie calificată, faptă prev. de art. 48 alin. 1 raportat la art. 233 alin. 1, art. 234 alin. 1 d și f cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.p.

În fapt s-a reținut , în seara zilei de 15.09.2016, în jurul orelor 2230, după o înțelegere prealabilă, numiții Runcan Darius-Ovidiu și Rezmives Ionuț-Marius-Chelement s-au deplasat de la locuința lui Runcan Darius Ovidiu din loc Lupoaia, jud. Sălaj, la imobilul cu nr. 105, cu scopul de a sustrage bunuri din locuința numitului Țiclea Danil.

Ajunsi la locuința persoanei vătămate, inculpatul Runcan Darius-Ovidiu a intrat în curtea locuinței pe o poartă secundară care nu era asigurată, Rezmiveș Ionuț Marius Chelement rămânând în fața porții principale de acces pentru a asigura paza. După ce a pătruns în curte, Runcan Darius-Ovidiu a închis câinele în cușcă pentru a nu îl împiedica în săvârșirea faptei, a bătut cu putere în ușa de la bucătăria de vară, unde dormea persoana vătămată și a strigat-o afară. Persoana vătămată a ieșit din locuință, dar în acel moment Runcan Darius Ovidiu s-a speriat și s-a ascuns, motiv pentru care persoana vătămată a reintrat în locuință și a închis ușa cu cheia.

Inculpatul Runcan Darius Ovidiu a ieșit din ascunzătoare, dar pentru persoana vătămată a aprins lumina afară, a spart becul cu o bâtă, apoi a încercat pătrundă în locuința persoanei vătămate prin forțarea ușii cu un cornier metalic, platbandă metalică și un târnăcop, victima cerându-i plece de la locuința sa, afirmând totodată va anunța poliția. Runcan Ovidiu Darius nu a reușit deschidă ușa, dar a făcut o gaură în ușă, prin care a pulverizat spray iritant lacrimogen pentru a o determina pe persoana vătămată iasă din locuință, ca urmare a lipsei de oxigen. Persoana vătămată a rezistat și acestei încercări a inculpatului, dar acesta a reușit în cele din urmă spargă ușa și pătrundă în locuință. Inculpatul i-a pus persoanei vătămate la gât un cuțit și i-a cerut îi predea banii pe care îi deține. Persoana vătămată a afirmat deține doar 15 lei, indicându-i unde se află. Inculpatul a luat cei 15 lei, apoi a desfiletat becul din încăpere, întrucât lumina era aprinsă, pentru a nu fi văzuți de afară.

Din bucătăria de vară, inculpatul a sustras suma de 15 lei, un telefon mobil Samsung și încărcătorul aferent, un cuțit, iar din casă un dispozitiv mp3 player, două perechi de căști, o lanternă de culoare albastră, două încărcătoare de telefon, un dispozitiv la care se leagă cheile.

Prin încheierea penală nr. 8/CDL din 19.09.2016 s-a dispus arestarea preventină a inculpatului Runcan Darius-Ovidiu pe o perioadă de 30 de zile, iar față de inculpatul Rezmives Ionuț-Marius-Chelement s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

 

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

        

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj