COMUNICAT

         În dosarul nr. 116/P/2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj și polițiști din cadrul IPJ Sălaj – Serviciul de Investigații  Criminale fac cercetări față de inculpata Pop Maria, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj raportat la tentativă de omor calificat, prev. de art. 257 alin. 1 și 4 C.p., raportat la art. 32 alin.1 C.p., raportat la art. 188 alin. 1 C.p. și art. 189 alin. 1 lit. f C.p., cu aplicarea art. 41 alin 1 C.p. și contrabandă prin deținere și transport a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, faptă prev. de art. 270 alin. 3 raportat la alin. 1 din Legea 86/2006, cu aplicarea 41 alin 1 C.p. totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p.

         În fapt s-a reținut că, în data de 02.06.2016, deținând informații că un autoturism transporta țigări de contrabandă, organele de poliție au oprit în localitatea Hereclean, autoturismul cu numărul de înmatriculare  MS 01WDW, condus de către inculpata Pop Maria. Cu ocazia opririi în trafic, au fost identificate în autoturism mai multe cartușe de țigări de contrabandă, împrejurări în care organele de poliție i-au comunicat inculpatei faptul că urmează a fi condusă la IPJ Sălaj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru efectuarea de cercetări, autoturismul urmând a fi condus de către un ofițer de poliție.

          Inculpata Pop Maria, care se afla în afara autoturismului, a deschis portiera din dreapta față, a luat o serie de hârtii care se aflau pe scaunul șoferului, le-a pus între scaunele din față, ocupând mai apoi scaunul șoferului  după care a pornit autoturismul încercând să plece. În aceste împrejurări, agentul șef principal de poliție Terheș Călin a intenționat oprirea deplasării autoturismului condus de inculpată, iar comisarul șef de poliție Mureșan Olimpiu, care se afla lângă portiera din dreapta față a autoturismului, a deschis portiera pentru a intra în autoturism. Inculpata și-a continuat însă deplasarea, a accelerat, a virat stânga, cei doi polițiști fiind astfel târâți de autoturism, căzând mai apoi pe carosabil. În aceste împrejurări autoturismul a trecut cu roata din partea stângă spate peste piciorul agentului șef principal de poliție Terheș Călin.

         În urma leziunilor suferite agentul șef principal de poliție Terheș Călin a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

         Cu ocazia cercetărilor au fost identificate și ridicate 6158 pachete de țigări de contrabandă care erau transportate de către inculpata Pop Maria cu autoturismul, în momentul opririi pentru control de către polițiști.

         De menționat inculpata a fost condamnată definitiv în cursul anului 2015 pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu o pedeapsă de 2 ani 2 luni și 20 de zile, a cărui executare a fost suspendată sub supraveghere.

         La data de 03.06.2016 s-a dispus reținerea inculpatei pe o durată de 24 ore, urmând a fi prezentată cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Sălaj

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.     

 

                                                      Purtător de cuvânt

                                                       Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj