În dosarul nr. 517/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj inculpatul Maghiar Isaia este cercetat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupție  și o infracțiune  de conflict de interese, prevăzute și pedepsite de art. 297 alin. 1 C.P raportat la art. 132 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C. P. (3 infracțiuni), respectiv art. 301 alin 1 C.P., cu aplicarea art. 5 alin 1 C.P. - fapte aflate în concurs.

 

         În fapt s-au reținut următoarele:

 

În anul 2013 inculpatul a contractat, în numele Primăriei Bălan, servicii de deszăpezire  pentru întreaga perioadă de iarnă cu SC SIMTRANS SRL Surduc, în valoare de 46 200 lei iar în luna martie 2014 prin act adițional a majorat contractul inițial cu suma de 51 200 lei  cu încălcarea dispozițiilor legale.

 

- în același an, în aceeași modalitate  a majorat  prețul unui contract pentru lucrări  de deszăpezire încheiat  cu I.I. POP GM DANIEL cauzând un prejudiciu de 1000 lei.

 

- în anul 2013 cu încălcarea dispozițiilor legale, în calitate de primar al comunei Bălan nu a perceput penalități de întârziere  aferente unui contract de execuții lucrări –reabilitare drumuri raportat la nerespectarea termenului de execuție , prejudiciul fiind de  140194 lei.

 

- la data de 15.05.2013 inculpatul a acceptat la plată o factură de lucrări în valoare de 4900 lei emisă de I.I. POP GM DANIEL- angajat al Primăriei Bălan în funcție de consilier al primarului, executantul lucrării , aflându-se în raporturi de muncă cu instituția pe care inculpatul o conducea.

Inculpatul a fost reținut la data de 26.11.2015 pe o durată de 24 de ore, iar la data de 27.11.2015 dosarul a fost înaintat Judecătoriei Zalău cu propunere de arestare preventivă .

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea IPJ Sălaj, SRI- Direcția Județeană Sălaj, DGA- Serviciul Județean Sălaj.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.