COMUNICAT

        

         Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, în perioada 10.08- 14.08.2015, au soluționat prin rechizitoriu un număr de 4 dosare, respectiv :

 

 

         1. În dosarul nr.  442/P/2015, inculpatul Lingurar Emilian-Caran, (arestat preventiv în altă cauză) ,  a fost  trimis în judecată prin rechizitoriul din data de 13.08.2015, pentru săvârșirea infracțiunilor de - tentativă la furt calificat, faptă prevăzută de art. 32 alin. 1 raportat la art. 229 alin. 1 lit. b și d, rap. la art. 228 alin. 1 C.p. și furt calificat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 229 alin. 1 lit. b și d, alin. 2 lit. b, rap. la art. 228 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p., constând în aceea că,  inculpatul Lingurar Emilian - Caran, în noaptea de 22/23.05.2015, prin efracție, a pătruns într-o cabană aparținând persoanei vătămate Ilie Constantin din Zalău,situată pe strada de centură, fără a sustrage bunuri, însă i-au fost omorâți doi câini din rasa ciobănesc mioritic, valoarea prejudiciului fiind evaluată de persoana vătămată la suma de 500 lei.

     În noaptea de 14/15.05.2015,  prin spargerea unu geam de la sufragerie, a pătruns în imobilul   aparținând persoanei vătămate Sârcă Adriana din Zalău,situat pe strada Războieni, nr. 8/A, de unde a sustras bunuri alimentare și aparatură electronică, prejudiciul fiind evaluat la suma de 7500 lei.

 

         2. În dosarul nr. 155/P/2015, inculpatul MOCAN MARIUS - ADRIAN, a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din data de 14.08.2015, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prevăzută de art. 193 alin. 2, C.p., constând în aceea că, în dimineața zilei de 20.01.2015 în timp ce se afla în localul Hotel Vegas (Paty Bar) a lovit persoana vătămată Pintea Emanuel Alexandru, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 14-16 zile de îngrijiri medicale.

 

         3.  În dosarul nr. 959/P/2015, inculpatul PAPP  JENO - GABOR,  a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din data de 14.08.2015, pentru săvârșirea infracțiunii de  distrugere,  prevăzută  de  art. 253 alin 1 C. pen., constând  în aceea că,  la   data de 23.04.2015 în jurul orelor 1900, persoana vătămată Ardelean Dumitru se afla în vizită la martora Pintea Doina, care locuiește în vecinătatea locuinței inculpatului. Autoturismul marca VW Cady cu număr de înmatriculare SJ-59-ARD, proprietatea persoanei vătămate, a fost parcat de persoana vătămată în fața locuinței martorei.

În jurul orelor 1930 , în timp ce inculpatul se întorcea de la munci agricole spre domiciliu, a observat autoturismul marca VW Cady cu număr de înmatriculare SJ-59-ARD, și-a amintit că în trecut a fost deranjat de zgomotul acestuia, a luat o țeavă metalică din grădina de flori a martorei  Bertocci Maria, cu care a lovit în mod repetat autoturismul.

În urma loviturilor aplicate de către inculpat asupra autoturismului s-au produs următoarele pagube: parbriz spart, faruri față sparte, capotă îndoită, partea laterală a autoturismului găurit și îndoit, geamuri laterale sparte, stopuri spate sparte, uși spate îndoite și găurite.

Din Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 535/IV/b/13 din data de 13.05.2015, emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Zalău, rezultă că inculpatul Pap Jeno-Gabor are discernământul general și faptic păstrat, dar prezintă tulburări de personalitate de tip instabil emoțional cu addicție de alcool. În conformitate cu dispozițiile art. 184 alin. 3 C.p.p. expertiza medico legală psihiatrică s-a efectuat după obținerea consimțământului a inculpatului, în prezența apărătorului din oficiu Sas Garofița.

Persoana vătămată Ardelean Dumitru s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6000 lei, ce reprezintă contravaloarea reparațiilor autoturismului marca VW Cady cu număr de înmatriculare SJ-59-ARD.

          

4. În dosarul nr. 671/P/2015, inculpatul PETREAN ADRIAN - MIHAI,

arestat în altă cauză,   a  fost  trimis  în  judecată prin  rechizitoriul din data de 14.08.2015, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 alin. 1 și 229 alin. 1 lit. d din Cod penal, cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. d C. pen., iar inculpatul minor, BICAN OVIDIU - MIHAI, a fost trimis în judecată prin același rechizitoriu, pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și furt, fapte prevăzute și pedepsite de art. 228 alin. 1 și 229 alin. 1 lit. d C. pen. cu aplicarea art. 113 alin. 2 din C. pen. și art. 228 alin. 1 C.pen. , cu aplicarea art. 113 alin. 2 din C. pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., constând  în aceea că la începutul lunii martie 2015, inculpatul Bican Ovidiu Raul i-a propus inc. Petrean Adrian Mihai să-l însoțească în cart. Porolissum, în zona Spitalului vechi, unde  se  află parcată o autoutilitară, în scopul de a sustrage bunuri.

 

Astfel, inculpații Petrean Adrian Mihai și Bican Ovidiu Raul s-au deplasat în cartierul Porolissum, unde Bican Ovidiu Raul a indicat inculpatului Petrean

 

 

 

Adrian Mihai autoutilitara marca VW Crafter cu număr de înmatriculare SJ-04-KYS. Cu  ajutorul unei bucăți de metal  inculpatul Bican Ovidiu Raul a forțat sistemul de închidere de la geamul portierei dreapta spate, după care cei doi inculpați au pătruns în interiorul autoturismului, de unde au sustras o autofiletantă marca METABO cu accesoriile aferente și o antenă radio emisie cu talpă magnetică marca Mitland. Bunurile sustrase din autoutilitară au fost ascunse de inculpați în vegetația din apropierea Spitalului din zonă, urmând să le ridice după lăsarea întunericului pentru a nu fi observați.           

În aceeași zi în jurul orelor 21,00 cei doi inculpați au revenit la locul unde au ascuns bunurile, au ridicat autofiletanta și accesoriile acesteia și au constat că la fața locului nu se mai află antena radio emisie cu talpă magnetică marca Mitland sustrasă de la persoana vătămată.

Inculpații Petrean Adrian Mihai și Bican Ovidiu Raul, fără a dezvălui proveniența bunurilor, au vândut martorului Nagy Viorel Marinel autofiletanta, accesoriile acesteia și un telefon mobil marca Nokia contra sumei de 30 lei.

La rândul său, martorul Nagy Viorel Marinel a vândut autofiletanta și accesoriile acesteia martorului Țurcaș Iosif, de unde a fost ridicată pe bază de dovadă de organele de urmărire penală și predată persoanei vătămate.

               Din raportul de expertiză medico legală psihiatrică nr. 668/IV/a/26 din 11.06.2015 emis de SJML Sălaj  rezultă că inculpatul Bican Ovidiu Raul are discernământ general și al faptei prezent, dar a fost diagnosticat cu, tulburare hiperkinetică de conduită. Consum de droguri. Personalitate în curs de structurare antisocială”

Persoana vătămată Raț Adrian Sorin se constituie parte civilă în cauză cu suma de 200 lei, respectiv contravaloarea antenei radio emisie cu talpă magnetică marca Mitland care nu a fost recuperată.

 Prin declarația dată în fața organelor de urmărire penală, inculpatul Petrean Adrian Mihai a precizat că avea cunoștință de faptul că, inculpatul Bican Ovidiu Raul, este în stare de minorat.

  La începutul lunii mai 2015, inculpatul Bican Ovidiu Raul, singur, pe timp de zi, profitând de faptul că portiera dreapta față a autoutilitarei marca Peugeot, număr de înmatriculare SJ- 02 -GXY, parcată în Piața Agroalimentară Astralis Zalău, nu era asigurată a pătruns în interiorul acesteia și a sustras o trusă cu scule în valoare de 400 lei.

    Inculpatul Bican Ovidiu Raul a oferit bunurile sustrase spre vânzare martorului Dalabon Ionuț Ionuț care nu a fost de a fost interesat de acestea, dar a contactat persoana vătămată Drăgan Cornel căreia i-a comunicat oferta inculpatului. Persoana vătămată Drăgan Cornel  a cumpărat de la inculpatul Bican Ovidiu Raul trusa cu scule sustrasă de la persoana vătămată Pădurean Samuil Daniel contra sumei de 150 lei.

        Martorul Dalabon Ionuț Ionuț și  persoana vătămată Drăgan Cornel nu au  cunoscut proveniența trusei cu scule oferită spre vânzare de inculpatul Bican Ovidiu Raul. Persoana vătămată Drăgan Cornel a predat organele de urmărire penală  trusa cu scule cumpărată de la inculpat, astfel că aceasta a fost restituită persoanei vătămate.    

Persoana  vătămată Pădurean Samuil Daniel nu se constituie parte civilă în cauză, întrucât și-a recuperat bunurile sustrase de la inculpatul Bican Ovidiu Raul.

Persoana vătămată Drăgan Cornel se constituie parte civilă în cauză cu suma de 150 lei.

                 

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.