Completare - comunicat din 23.11.2015,

dosar nr. 223/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj

 

 

         Prin ordonanța emisă la data de 25.11.2015 în dosarul penal nr. 223/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, s-a dispus punerea în mișcarea a acțiunii penale față de  :

- inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrișor, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune (20 de infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 48 alin. 1 C.p. raportat la art. 244 alin 1 și 2 C.p. cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. (20 de infracțiuni); art. 367 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen.

- inculpatul Boian Vasile-Lucian, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 244 alin 1 și 2 C.p- cu aplicarea art. 38 alin. 1         C.p. (5 infracțiuni); art. 367 alin. 1 C.p. totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p..

         Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul în perioada octombrie – noiembrie 2015, Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian și Glăvan Ion Matei, împreună cu Catrinoiu Cătălin Petrișor și Boian Vasile Lucian, au constituit un grup infracțional având ca scop determinarea, prin inducerea în eroare, a UTA-urilor din județul Sălaj (primăriile), să încheie contracte cu societatea comercial㠓Programul pentru Sporirea Capacității Administrative SRL”.

         Astfel, din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrișor este cel care administra în fapt cele două societăți “Programul pentru Sporirea Capacității Administrative SRL”, și “Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate”.

         Inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrișor trimitea notele telefonice și adresele prin fax la primării și la alte instituții publice înainte să ajung㠄experții”, pregătind astfel terenul pentru ca ceilalți inculpați să poată încheia mai ușor contractele frauduloase. Totodată el finanța activitatea celorlalți inculpați, le trimitea planificările unde urmau să se prezinte, le înmâna sau le trimitea prin curier înscrisurile completate, printre care și Acordul de Implementare a Sistemului Informatic Integrat E-Buget.Eu în care erau trecute numele primăriilor și a primarilor și după ce contractele erau semnate de către primari, inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrișor era cel care primea contractele în mod direct sau prin poștă.

         Inculpatul Boian Vasile Lucian avea rolul de coordonator al grupului, el fiind persoana care în mod direct lua legătura cu inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrișor, primind banii pentru cazarea și transportul celorlalți inculpați, precum și înscrisurile care urmau a fi folosite la săvârșirea faptelor.

         Inculpatul Boian Vasile Lucian îi însoțea pe ceilalți inculpați în teritoriu, primea planificarea locurilor unde trebuiau să se prezinte de la Catrinoiu Cătălin Petrișor și o distribuia inculpaților Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian și Glăvan Ion Matei, iar după ce contractele erau semnate, acestea erau preluate de către Boian Vasile Lucian care ori le trimitea prin poștă inculpatului Catrinoiu Cătălin Petrișor ori i le înmâna personal. Totodată inculpatul Boian Vasile Lucian se deplasa personal la primării și prin inducerea în eroare a reprezentanților primăriilor, încheia contracte cu aceștia.

         În data de 19.11.2015, inculpatul Boian Vasile Lucian s-a deplasat la sediile primăriilor Nușfalău, Boghiș, Halmășd, Marca și Ip și a prezentat formularele intitulate “RAPORT DE ANALIZĂ ÎN VEDEREA SPORIRII CAPACITĂȚII ADMINISTRATIVE UATC”, sub care a introdus și acordurile de implementare “SISTEM INFORMATIC INTEGRAT”, după care i-a determinat pe reprezentanții primăriilor să semneze documentele fără a le preciza nimic despre acord, reprezentanții primăriilor crezând că de fapt au semnat doar RAPORTUL DE ANALIZĂ ÎN VEDEREA SPORIRII CAPACITĂȚII ADMINISTRATIVE UATC.

         În data de 25.11.2015 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus reținerea inculpaților Catrinoiu Cătălin Petrișor și Boian Vasile Lucian, pe o durată de 24 de ore, iar la data de 26.11.2015 a fost sesizată instanța cu propunere de arestare preventivă.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specilitate din partea IPJ Sălaj.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

Precizăm punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.